Topwork Sverige AB - Logotyp

Det blir värre innan det blir bättre…

…eller har vi lämnat lågkonjunkturen bakom oss?  Även om medierna fortsätter att rapportera om lågkonjunkturen, så sent som i veckan meddelade Telia att företaget varslar 3 000 medarbetare varav knappt hälften jobbar i Sverige, kan vi på TopWork redan nu se tydliga tecken på att vi har det värsta bakom oss. Efter en period av osäkerhet, varsel och uppsägningar börjar den svenska arbetsmarknaden så smått vakna till liv igen. Redan nu ser vi att företag börjar ta in nya medarbetare – en säker indikator på att återhämtningen är på väg.

Bemanningsbranschen – i otakt med konjunkturen

Vi som arbetar med bemanning märker ofta tidigt hur konjunkturens vindar blåser, både vid upp- och nedgångar. Vi ligger vanligtvis ett halvår före andra branscher i att märka förändringar. När företag börjar planera för tillväxt, är bemanningsföretag ofta de första att känna av det ökade behovet av arbetskraft. Trots de ekonomiska utmaningarna under det senaste dryga året har vi börjat se att företag vågar satsa igen. Flera av våra kunder har signalerat att de behöver mer arbetskraft. Våra kunder förbereder sig för en kommande uppgång och augusti var en riktigt bra månad för oss på TopWork, med många nya uppdrag och tjänster som utannonserades.

Större optimism på arbetsmarknaden – vad betyder det för dig som arbetssökande?

Många arbetssökande letar efter ett nytt jobb med ljus och lykta. Tyvärr får man ofta avslag på sina ansökningar och många gånger utan någon som helst förklaring om varför man inte kommer i fråga för den ena efter andra jobbet. Ofta är svaret så enkelt att konkurrensen är hård och ibland krävs lite tur att bli kallad på intervju och få möjlighet att visa upp vem man är och vad man gjort. Allt handlar dock inte bara om tur. Det finns många delar som du som arbetssökande faktiskt själv kan påverka. Påfallande ofta träffar vi på arbetssökanden som inte har uppdaterat sitt CV med den eller de senaste arbetsplatserna. Andra gånger stämmer inte telefonnummer eller adress, vilket gör att det är svårt att kontakta dig. Vidare skriver arbetssökande sällan om att man är beredd att flytta eller pendla för att få ett jobb. Ett enkelt tips är att uppdatera ditt CV. Ett annat tips är att se till att dina referenser är i ordning. Ytterligare ett tips är att bita i det sura äpplet och ta ett arbete på annan ort. Det är ofta enklare att söka jobb om man redan har ett jobb även om pendling eller flytt ofta är förknippade med problem över en tid.

Hör gärna av dig till oss på TopWork om du behöver hjälp eller vägledning – vi finns här för att stötta dig i din jobbsökning och hjälpa dig att sticka ut i mängden. Vi ser fram emot att hjälpa dig på din resa, oavsett om du söker nya medarbetare eller nästa steg i din karriär.

© Topwork Sverige AB

Sekretesspolicy | Visselblåsare